29 Nisan 2009 Çarşamba

Alt-dünyanın Sazları


Herkesin çeşitli bilgi kaynakları vardır eminim. Benim müzik kaynaklarım oldukça kısıtlı. Daha doğrusu bunun böyle olmasını ben istediğimden dolayı kısıtlı. Yaratıcı müzisyenler böyle bir yol izler aslında. Bir Erkin Koray mesela, başkalarının eserlerini çok az dinleyen birisi, belki de hiç kulak kabartmıyordur. Bendeki, tamamen kulak zevkimi müzikal çorbalarla karıştırıp önüme her sunulanı yememek açısından. Yoksa, müzik konusunda obur bir kişiliğimdir. Maksat maymun iştahlılığı yok etmek.

Twitter sağolsun beni yeni gruplarla tanıştırıyor. Bizim ofisten çalışma arkadaşım Radu bir link gönderdi, "bu grubu bence sen beğenirsin" diyerek. Açtım dinledim biraz. Liberal, uydurmaca, hiçbir kalıba uymayan çorba misali birşeye benzettim ya da benzetemedim. Çok az kişiye müzik hissiyatı ve zevki konusunda güvendiğimden de oluyor bu aslında. Netten, yasal olmayan bir şekilde torrentlerden bulduğum ve indirdiğim tam tamına üç albümü de baştan sona dinlediğimde kafamdaki Vasarat resmi tamamen değişti. Demek ki, Twitter'dan da olsa hayatta birçok şeye, sabır gösterebildiğinden biraz daha fazla şans vermek gerekiyor.

İşte böylece son zamanlarda bıkmadan yorulmadan kulağımdan eksik etmediğim Alamaailman Vasarat'ı tanıtmak artık farz oldu.
Enstrümantal müzik sever misiniz? Peki ya yaylı çalgıları? Zaten bu siteye ulaşmışsan içinde ufacık bir rock kırıntısı vardır, onu sormayayım bari :))
İçinde hafiften korku öğesi barındıran, orkestrasyonu çok düzgün bir piyano, üflemeliler ve yaylılardan oluşan rock/caz/metal/füzyon ordusu düşünün. İşte bu anlatmaya çalıştıklarım (ve tabi çok daha fazlası) Yeraltının Çekiçleri'nde mevcut. Vikipedi sağolsun, Fince olduğunu tahmin ettiğim isimlerinin anlamını da çözdüm.

Finlandiya'lı grubumuzun yelpazesine dahil ettiği çingene müziği, balkan havası, ortadoğu ve yahudi ezgileri de sahip oldukları müzikal ve kültürel zenginliğin sadece bir parçası olsa gerek. Parçalara çektikleri videolar kısa metrajlı siyah-beyaz film tadında, sosyal içerikli, tarihe ve geçmişin yaşattığı bazı zorluklara da tepkili sanki. Bodoslama çekici vurmak değil ama niyetleri. Lafım anlayana hesabı bir mesaj kaygısı var sadece.



http://www.youtube.com/watch?v=I-PlKlsOdZA

Bu parçayla çok ufak da olsa bir fikir sahibi olunabilir ancak albümlerinin üçü de birbirinden muhteşem. favit'te oku

3 yorum:

Selin dedi ki...

hoş :)

madem albümlerinin 3'ü de birbirinden muhteşem diyorsun, eh bir ara bakalım o zaman diğer şarkılara da :)

buraneros dedi ki...

aranıp bulunacak üç albümde...dinledikten sonra farz oldu,isabet oldu...teşekkürler, sayende kendileriyle tanışmış olduk:)

Besimi dedi ki...

internetin en güzelim tarafı bu, aklına estiğinde hemen paylaşıyosun ;))