5 Ocak 2009 Pazartesi

Avantgarde Fransız Duygular



O kadar farklı ki Yann Tiersen duygusu, kendimi tam(!) bir Fransız hissetmiştim kulaklarım kendisiyle ilk tanıştığında.

Derin hatıraların derin melodileri ve insan ruhuna yapılan o ağır dokunuşun süresiz etkisi...

Fransız müziğinde kendimi bulamamışımdır şimdiye dek. Ancak Amelie Poulain'in inanılır-gibi-değil öyküsünü gülsem mi ağlasam mı tadında, Tiersen'in sunduğu duygu yoğunlaştırıcı terapi boyutundaki müziğiyle çoğu zaman fazlaca gülmeye izin vermemiştir Fransa'lı kızıl yıldız hayranı.

Amelie ablamızdan sonra Good Bye Lenin'de bis yapmıştır kendileri.

Bir sürü garip (ya da benim aşina olmadığım) enstrümana hakimiyeti Tiersen'in müzisyen olarak yerini de tayin eder kanımca.

Aslında, öyle herşeyi dinlemeyen ya da böyle geyimsi(!) notalara takılmayan ben oldukça derinden etkilenmiştim bu türde bir Fransız'ın varlığından.

persona non grata'nın blogunu ilk ziyaretimde de bu hissiyatım bir daha depreşmişti.

Aşağıda görmüş olduğunuz ve inanıyorum ki dinleyecek olduğunuz melodi bizzat "Comptine d'un autre été: L'après-midi" parçasıdır.

Artık, Fransızca mealine de sLn yardımcı olur diye ümit ediyoruz :)





favit'te oku

7 yorum:

Selin dedi ki...

Hemen geldim :)

"başka bir yazın çocuk şarkısı: öğleden sonra" mealine gelir, comptine çocukların oyun oynarken söyledikleri şarkıdır, hani ebeyi seçmek için sayardık ya, o arada da şarkılar söylerdik, sanırım en popüleri "o piti piti karamela sepeti"ydi :) işte o şarkılara Fransızlar "comptine" diyor :) Türkçede şarkıya bir isim veriyor muyuz anımsayamadım :-/ Fransızca-Türkçe sözlüğüm "çocuk tekerlemesi" demiş :)

Tiersen'e gelirsek; Tiersen diyince aklıma gelen ilk şey sesini pek sevdiğim Bertrand Cantat'ya eşlik ettiği "à ton étoile" şarkısıdır. Hemen videosunu da buldum :)

http://www.youtube.com/watch?v=Wm8Yvac5Wr8

Besimi dedi ki...

İşte budur destek. Bu gidişle Fransız ekolüne giriş yapmakla kalmıycam, tiryakisi olucam diye korkuyorum :-))

Selin dedi ki...

Tiryakisi olunacak bir şeyler çıkar mı bilmem valla :) Varsa öğrenmek isterim ama ben de :))

Besimi dedi ki...

şu anda aklıma gelen farklı bir grup var, şarkılarında eski fransızca kullanan alman bir grup. bugünkü konumuz da belli oldu böylece, senin sayende :)

Selin dedi ki...

yaşasın :))

a. dedi ki...

yazını görüp yok bu ara dinleyemem diye es geçiyordum ki yann tiersen yazısını görüp atladım hemen bloguna:)iyi ki de atlamışım:))
ben de amelie den keşfedip 4-5 albümünü indirdim bu harika insanın:)ama amelie de kullanılanlar bilmem filmin etkisinden bilmem kendi güzelliklerinden en hoş ve etkileyici olanları..onların dışında "sur le fil" adlı parça da çok çok hoş!şarkıyı sanki iki parçaya bölmüş ve her iki yarısında da çok çok farklı hisler dolaşıyor.ya da birinci kısmında içindeki acıyı dışarı çıkarıp ikinci kısmında bir kabulleniş söz konusu...şarkılarının çoğunda söz olmadığı için herkese farklı bir duygu ifade etmesi daha bir doğal...dinlendiriciliği de cabası;)

Besimi dedi ki...

[sLn, Corvus Corax yazıcaktım, yarına kaldı yine:-((

[p-N-g, hoşgeldin :) ben de kesinlikle filmin etkisinden. daha sonraları da bar/cafe tarzı yerlerde duymuş olmalıyım ki acaip kanıma işlemiş melodi.